null Stabilirea filiației în străinătate

Stabilirea filiației în străinătate

ÎNSCRIEREA MENȚIUNILOR DE STABILIRE A FILIAŢIEI PRIN RECUNOAŞTERE SAU HOTĂRÂRE JUDECĂTOREASCĂ DEFINITIVĂ ŞI/SAU ÎNCUVIINŢARE A PURTĂRII NUMELUI, CONTESTARE A RECUNOAŞTERII SAU TĂGĂDUIRE A PATERNITĂŢI INTERVENITĂ ÎN STRĂINĂTATE

 

 

ÎNSCRIEREA MENȚIUNII PRIVIND STABILIREA FILIAȚIEI

 

  • Pentru înscrierea pe marginea actului de naștere a mențiunii de stabilire a filiației prin recunoaștere în fața ofițerului de stare civilă sau a notarului public - este necesară aprobarea S.P.C.J.E.P./D.G.E.P.M.B.

 

  • Pentru înscrierea pe marginea actului de naștere a mențiunii se stabilire a filiației în baza sentinței judecătorești definitivă – sunt necesare următoarele proceduri:

 

  • Pentru hotărârile emise în statele membre ale Uniunii Europene – sunt aplicabile prevederile Regulamentului (UE) 2019/1111 al Consiliului European privind competența, recunoașterea și executarea hotărârilor în materie matrimonială și în materia răspunderii părintești și privind răpirea internațională de copii.

 

  • Pentru hotărârile emise în statele cu care România a încheiat tratate/convenții/acorduri în materie judiciară de drept civil și dreptul familiei - este necesară aprobarea S.P.C.J.E.P./D.G.E.P.M.B..

 

  • Pentru hotărâre emise în statele terțe - este necesară recunoașterea pe teritoriul României a efectelor hotărârii străine în conformitate cu prevederile art. 1095 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările și completările ulterioare.


 

 

ÎNSCRIEREA MENȚIUNII DE ÎNCUVIINȚARE PURTARE NUME DE FAMILIE

 

  • Dacă încuviințarea purtării numelui de familie s-a făcut în fața ofițerului de stare civilă care are în păstrare actul de naștere inițial - este necesară aprobarea S.P.C.J.E.P./D.G.E.P.M.B.;

 

  • Dacă încuviințarea purtării numelui de familie s-a făcut în fața altui ofițer de stare civilă decât cel care are în păstrare actul inițial de naștere sau în fața notarului public - noul nume de familie al copilului se declară de către părinţi, împreună, la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor la care a fost înregistrată naşterea în registrele de stare civilă române;

 

  • Dacă încuviințarea purtării numelui de familie s-a făcut în baza unei sentințe judecătorești - este necesară recunoașterea pe teritoriul României a efectelor hotărârii străine.

 

 

Cetăţeanul român este obligat ca, în termen de 6 luni de la înregistrarea în străinătate a modificărilor intervenite în statutul civil sau cu privire la nume să solicite înscrierea menţiunilor în registrele de stare civilă române.