Stabilirea filiației în străinătate - Stare civila
Procese de stare civilă
- 01. Înregistrare Naștere
- 02. Înregistrare Căsătorie
- 03. Înregistrare Divorț
- 04. Înregistrare Deces
- 05. Înregistrare Adopție
- 06. Desfacere Adopție
- 07. Transcriere
- 08. Eliberare documente de stare civilă
- 09. Înregistrare Mențiuni
- 10. Înregistrare Rectificare
- 11. Reconstituire sau întocmire ulterioara
- 12. Schimbare nume familie/prenume - SNCA
- 13. Ortografie traducere limba maternă nume fam/prenume
- 14. Eliberare fotocopii
- 15. Atribuire CNP
- 16. Furnizare date
- 17. Anulare modificare completare
- Toate
null Stabilirea filiației în străinătate
Stabilirea filiației în străinătate
ÎNSCRIEREA MENȚIUNILOR DE STABILIRE A FILIAŢIEI PRIN RECUNOAŞTERE SAU HOTĂRÂRE JUDECĂTOREASCĂ DEFINITIVĂ ŞI/SAU ÎNCUVIINŢARE A PURTĂRII NUMELUI, CONTESTARE A RECUNOAŞTERII SAU TĂGĂDUIRE A PATERNITĂŢI INTERVENITĂ ÎN STRĂINĂTATE
ÎNSCRIEREA MENȚIUNII PRIVIND STABILIREA FILIAȚIEI
Pentru înscrierea pe marginea actului de naștere a mențiunii de stabilire a filiației prin recunoaștere în fața ofițerului de stare civilă sau a notarului public - este necesară aprobarea S.P.C.J.E.P./D.G.E.P.M.B.
Pentru înscrierea pe marginea actului de naștere a mențiunii se stabilire a filiației în baza sentinței judecătorești definitivă – sunt necesare următoarele proceduri:
Pentru hotărârile emise în statele membre ale Uniunii Europene – sunt aplicabile prevederile Regulamentului (UE) 2019/1111 al Consiliului European privind competența, recunoașterea și executarea hotărârilor în materie matrimonială și în materia răspunderii părintești și privind răpirea internațională de copii.
Pentru hotărârile emise în statele cu care România a încheiat tratate/convenții/acorduri în materie judiciară de drept civil și dreptul familiei - este necesară aprobarea S.P.C.J.E.P./D.G.E.P.M.B..
Pentru hotărâre emise în statele terțe - este necesară recunoașterea pe teritoriul României a efectelor hotărârii străine în conformitate cu prevederile art. 1095 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
ÎNSCRIEREA MENȚIUNII DE ÎNCUVIINȚARE PURTARE NUME DE FAMILIE
Dacă încuviințarea purtării numelui de familie s-a făcut în fața ofițerului de stare civilă care are în păstrare actul de naștere inițial - este necesară aprobarea S.P.C.J.E.P./D.G.E.P.M.B.;
Dacă încuviințarea purtării numelui de familie s-a făcut în fața altui ofițer de stare civilă decât cel care are în păstrare actul inițial de naștere sau în fața notarului public - noul nume de familie al copilului se declară de către părinţi, împreună, la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor la care a fost înregistrată naşterea în registrele de stare civilă române;
Dacă încuviințarea purtării numelui de familie s-a făcut în baza unei sentințe judecătorești - este necesară recunoașterea pe teritoriul României a efectelor hotărârii străine.
Cetăţeanul român este obligat ca, în termen de 6 luni de la înregistrarea în străinătate a modificărilor intervenite în statutul civil sau cu privire la nume să solicite înscrierea menţiunilor în registrele de stare civilă române.