null Cum pot să înregistrez nașterea copilului născut în străinătate, având în vedere că sunt căsătorită, iar rubrica aferentă tatălui a fost completată cu datele tatălui biologic, care nu este soțul meu, iar ulterior nașterii copilului am divorțat

Cum pot să înregistrez nașterea copilului născut în străinătate, având în vedere că sunt căsătorită, iar rubrica aferentă tatălui a fost completată cu datele tatălui biologic, care nu este soțul meu, iar ulterior nașterii copilului am divorțat

Potrivit dispozițiilor legale în vigoare, copilul conceput sau născut în timpul căsătoriei are ca tată pe soţul mamei, prezumţia legală de paternitate se aplică și pentru copilul conceput prin relaţii extraconjugale.

În această situație, certificatul de naștere străin poate fi transcris în registrele de stare civilă române, însă datele tatălui din actul românesc vor fi completate cu cele ale soțului mamei, iar pe marginea actului și certificatului de naștere se vor aplica mențiunile corespunzătoare din care să rezulte că s-a stabilit o altă filiaţie decât cea prevăzută de legea română.

Dacă soții au nume de familie comun, numele de familie al copilului va fi același, dacă au numele diferit, numele de familie al copilului va fi stabilit pe baza declarației scrise și semnate de ambii soţi. În lipsa acordului acestora cu privire la numele de familie al copilului, instanţa de tutelă se va pronunţa în acest sens.

Întrucât în astfel de situaţii certificatul de naștere are valabilitate doi ani de la data transcrierii, persoanele îndreptățite (mama, tatăl biologic sau soțul mamei) trebuie să se adreseze instanţei judecătoreşti cu acţiune privind tăgada paternităţii.

Ulterior, tatăl biologic și/sau mama se poate prezenta la oficiul de stare civilă care a întocmit actul de naştere pentru a se proceda la recunoaşterea copilului şi la încuviinţarea purtării numelui de familie al tatălui, după caz.