null Transcriere certificate de naștere

Transcriere certificate de naștere

TRANSCRIEREA CERTIFICATELOR/EXTRASELOR DE NAȘTERE ELIBERATE DE AUTORITĂŢILE STRĂINE

 

DEPUNEREA ȘI SOLUȚIONAREA CERERII

 

  • Pentru minorii care nu au împlinit vârstã de 14 ani transcrierea certificatelor/extraselor de naştere se solicitã de unul dintre pãrinţi sau, dupã caz, de tutore, în nume propriu ori prin împuternicit cu procurã specialã; minorii în vârstã de peste 14 ani solicitã transcrierea certificatelor de naştere în nume propriu ori prin împuternicit cu procurã specialã, asistaţi de unul dintre pãrinţi sau, dupã caz, de tutore;

  • Dacă pãrinţii au domicilii diferite în ţarã, competenţa privind transcrierea certificatului/extrasului de naştere aparţine oricărei din cele douã S.P.C.L.E.P. sau primãrii pe raza cãrora au domiciliul pãrinţii minorului , cu avizul conform al şefului S.P.C.J.E.P./S.P.C.L.E.P. al sectorului municipiului Bucureşti;

  • Pentru persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani, ai cãror pãrinţi au domiciliul în strãinãtate, cererea de transcriere a certificatelor/extraselor de naştere se soluționează de S.P.C.L.E.P. sau primãria ultimului loc de domiciliu avut de pãrinţi în România, iar în cazul în care au avut domicilii diferite, de S.P.C.L.E.P. sau primãria de la ultimul domiciliu al unuia dintre pãrinţi, cu avizul conform al şefului S.P.C.J.E.P./S.P.C.L.E.P. al sectorului municipiului Bucureşti;

  • Pentru cetãţenii români cu vârsta peste 18 ani, ai cãror pãrinţi au avut domiciliul în România pe perioada minoritătii, cererea se soluționează de S.P.C.L.E.P. sau primãria unităţii administrativ-teritoriale de la locul de domiciliu al pãrinţilor, iar dacã nu au avut domiciliul în România sau titularul se legitimează cu document eliberat de autoritățile străine, de D.S.C. Sector 1 al Municipiului Bucureşti, cu avizul conform al şefului S.P.C.J.E.P./S.P.C.L.E.P. al sectorului municipiului Bucureşti., respectiv al şefului D.S.C. Sector 1 al Municipiului Bucureşti.

 

În situaţiile menționate cererile de transcriere a certificatelor/extraselor de stare civilă/extraselor multilingve ale actelor de stare civilă se pot depune la oricare S.P.C.L.E.P. sau primãrie din cadrul unitãţii administrativ-teritoriale, acolo unde aceste servicii nu sunt constituite.

 

  • Persoanele care dobândesc cetãţenia românã şi fac dovada domiciliului în România cu permis de şedere pe termen lung eliberat de I.G.I. sau cartea de rezidenţă permanentă pentru membrii de familie depun cerere de transcriere la S.P.C.L.E.P. sau primăria unitãţii administrativ-teritoriale a locului de domiciliu, potrivit datelor înscrise în permisul de şedere/cartea de rezidenţă permanentă pentru membrii de familie.

 

  • Cererile de transcriere privind cetãţenii români care au dobândit sau redobândit cetăţenia română se transcriu cu aprobarea primarului şi avizul conform al autorităţilor prevăzute la art. 41 alin.(7)-(9) din Legea nr. 119/1996, republicatã, cu modificările şi completările ulterioare; cererile se depun, personal, numai la S.P.C.L.E.P. sau primãria unitãţii administrativ-teritoriale competent/competentă să înregistreze actul de stare civilă.

 

Cetăţenii români aflaţi în străinătate pot solicita transcrierea care îi priveşte în registrele de stare civilă române de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de carieră ale României, a certificatelor sau extraselor de stare civilă eliberate de autorităţile străine, în cazul în care înregistrarea actului sau faptului de stare civilă a fost făcută în prealabil la autoritatea din statul în care s-au produs şi s-au înregistrat actele sau faptele de stare civilă; transcrierea se face cu aprobarea şefilor misiunilor diplomatice sau ai oficiilor consulare, iar refuzul acestora se motivează. Cererea va fi însoţită de documentele prevăzute în cazul solicitării transcrierii certificatelor de stare civilă în țară.